Diamanter har känslomässigt värde

“Den techno whiz som växer diamanter av ädelstenar” föreslår att syntetiska diamanter är identiska med äkta diamanter och bär lite miljö- eller mänskligt rättigheter bagage.

I verkligheten är syntetiska diamanter inte identiska med de verkliga, eftersom de kan särskiljas med lämplig utrustning. En syntetisk diamant som tillverkas på en fabrik på två veckor har en väldigt annan tillväxtstruktur än en diamant som bildats under hundratals miljoner år. Precis som ett träd har en riktig diamant naturliga tillväxtmönster som inte kan replikeras industriellt.

Naturliga diamanter har också naturliga inslag, vilket ofta innehåller miljarder år gammalt material som presenterar betydande vetenskapligt intresse. Syntetiska diamantinslutningar avvisas som följer av produktionsprocessen.

Diamanter har också ett betydande känslomässigt och monetärt värde, medan laboratorieväxterna diamanter inte har något inneboende värde eftersom de kan produceras och reproduceras snabbt. Faktum är att deras pris har sjunkit kraftigt under de senaste åren, utan något tecken på stabilisering. De kommer sannolikt att hitta en marknadsliknande syntetisk färgsten som säljer till en bråkdel av priset på sin naturliga motsvarighet och används på mode smycken marknaden – men det kommer att skilja sig från diamanternas.

Det är falskt att föreslå att syntetiska diamanter bär lite miljöbagage. Till skillnad från naturliga diamanter regleras produktionsförhållanden och miljöpraxis inte. Huvuddelen av produktionen av syntetisk diamant sker nu i Kina och använder stora fossila fossila bränslen. Dess miljövänliga status är inte uppenbar.

Slutligen är idag mer än 99% av de producerade diamanterna konfliktfria, som kommer från Kimberley Process-deltagande länder som Botswana och hela regioner som Gujarat, Indien, som till stor del beror på legitim diamantutvinning och handel för att finansiera utbildning, hälsa och infrastrukturprogram. Faktum är att ett ekosystem av cirka 10 miljoner människor världen över beror på diamantindustrin.

Däremot använder syntetiska diamanttillverkare få människor och har inte en positiv social och ekonomisk inverkan utöver aktieägarna.