Fyra tips för att sälja dina diamantsmycken

1. Ta reda på vad du har

Bara för att mormor sa att hennes gamla diamantring var värdefull gör det inte så. Det gör det inte ens en diamant. Så, innan du rusa till marknaden, få en exakt bild av dess kvalitet och äkthet. En kvalificerad bedömare – helst en som inte köper eller säljer diamanter – kan ge dig en opartisk uppfattning om stens egenskaper och skick och markera positiva och negativa egenskaper som kan påverka dess värde.

Men att spendera pengar på en formell bedömning är inte alltid nödvändigt, säger gemologen Neil Beaty, ägare till American Gem Registry, en utvärderingstjänst i Denver. Om du är kortfattad med pengar och diamanten sannolikt är värd mindre än 2 000 dollar, har stenen utvärderats gratis av en professionell diamantköpare eller till och med en pantmäklare. Besök två eller tre butiker för att få en rad åsikter; i slutändan har du en gedigen uppfattning om specifikationerna och tillståndet för din sten.

2. Ange ett realistiskt pris

Att ha orealistiska prisförväntningar på din diamant är det snabbaste sättet att besvikna med någon ultimata försäljning. Beaty rekommenderar två sätt att bestämma ett skarpt pris. För det första, om du har en bedömning, fråga hur mycket stenen kan vara värd på specifika marknader och omständigheter. Att diskutera prissättningsstrategier är cirka 80% av fördelarna med en bedömning för återförsäljningskunder, säger han. En bra bedömare följer nuvarande marknadstrender och kan hjälpa dig att förstå det potentiella återförsäljningsvärdet på din diamant.

Alternativt gör du dig själv. Titta på priserna på färdigställd eBay-försäljning för diamant smycken med liknande egenskaper; kolla in jämförbara nya diamanter i butiker och online, och faktor i rabatt för din förslitna juvel. Framför allt kom ihåg att i de flesta fall “den enda anledningen till att någon kommer att köpa din diamant är att de antingen kommer att dra nytta av det eller för att det är en bra affär”, säger Beaty. “Annars skulle de köpa det nya.”

3. Undersök dina försäljningsalternativ

Återförsäljare av diamant smycken har två alternativ: sälja till smycken industrin eller till allmänheten. Att välja en köpare handlar inte alltid om att få det bästa priset, säger Beaty, men är ofta en funktion av hur snabbt du kan lösa affären, hur mycket du litar på köparen eller din mage för förhandlingar och marknadsföring.

Den främsta fördelen att sälja till någon i smycken industrin är tid. Om du vill sälja snabbt och säkert med lite krångel över marknadsföring, rikta dig till en juvelerare, diamanthandlare eller pantmäklare. “Det viktigaste är att välja någon du litar på, säger Murray Rose, VD för Rose Estate Jewellers i Chicago. Kontrollera alltid deras Better Business Bureau-betyg eller leta efter amerikanska Gem Society-medlemmar, som är dedikerade etiska affärsmetoder. Nackdelen med att sälja till en branschinsynsman är att du inte kommer att få topp dollar. Eftersom de har för avsikt att dra nytta av din sten, har de ingen anledning att betala någonstans nära försäljningsvärdet.

I allmänhet betalar allmänheten mer för diamanter än industrin insiders, eftersom de ser ut att spara på detaljhandeln men får inte tillgång till grossistpriser, säger Beaty. Den svåra delen här är att hitta rätt köpare. Onlineannonser som Craigslist kan ge framgång, men du kommer att ha det svårt att filtrera ut konstiga och nackdelar. eBay är en bra plattform, särskilt om du tidigare har erfarenhet av försäljning.

Ett annat alternativ är “Jag gör … Nu gör jag inte”, en relativ nykomling till online-auktionsplatsen. Liksom eBay, tillåter webbplatsen säljare att lista diamant smycken med bilder och beskrivningar. Men till skillnad från eBay, en gång en köpare och säljare gör en affär, skickas både ringen och pengarna till webbplatsen. “Pengarna hålls i escrow medan en certifierad, oberoende gemologist autentiserar och värderar [diamanten]”, förklarar Josh Opperman, webbplatsens grundare. “Köparens pengar frigörs bara när diamantcertifieringsprocessen är avslutad.” Webbplatsen tar 15% provision på försäljningen.

Också överväga att ge dina smycken till en sändningsaffär eller återförsäljare att sälja för dig. Du kan hämta ett bättre pris än att sälja till en branschinspektör eftersom diamanten kommer att säljas till allmänheten, men återförsäljaren tar 25-40% provision. Om du väljer detta alternativ, misslyckas aldrig med att få starka återförsäljarreferenser, säger Beaty. När du lämnar din diamant med en annan person, borde du lita på dem absolut.

4. Var emotionellt redo att sälja

Eftersom diamanter ofta är symboler på passion eller kärlek, kan de vara svårare att dela med än någon annan smycke. Ändå måste du lämna känslor ur försäljning, säger Rose. Sentimentalvärdet kan höja diamantpriset i dina ögon, men en potentiell köpare blir inte så rörd.

Viktigare att sälja innan du är redo kan ge långvariga ånger. Linda Bryant, en frilansskribent i Nashville, växte i panik med pilingräkningar och långsam affärer under den stora recessionen och sålde snabbt sin mormors platina- och diamantcocktailring för en sång. Två år senare är det fortfarande ett smärtsamt ämne. “Det var galet att sälja det så lite,” säger hon. “Jag borde ha velat det till min systerdotter.”

Å andra sidan, om du överväger att sälja diamant smycken vars sentimentella värde har minskat men du fortfarande klamrar sig på minnen, erbjuder Christine Clifford denna rådgivning: “Inse att medan det var en del av ditt liv på en gång, och sannolikt representerar någon eller något som är viktigt för dig, måste du gå vidare. Diamanter är bara materiella saker. Din sinnesro är viktigare. “