Lösa diamanter – allt du behöver veta och mer

Det finns olika anledningar till att du vill bli mer bekant med lös diamanter. Kanske är du på jakt efter rätt förlovningsring eller du vill ha en annan smycke gjord. Säkerligen är smycken inte perfekta utan rätt diamanter.

För kvinnor kan det vara lättare att lära känna detaljer om diamanter. Faktum är att vissa kvinnor har rätt öga att kontrollera de goda diamanterna från de dåliga. De kan också upptäcka fel direkt. Men för män är det en helt annan historia. Män vandrar vanligtvis runt en smycken butik med ett frågetecken utseende. De förstår bara inte vad de måste leta efter. Faktum är att vissa män kanske tror att alla diamanter ser likadant ut.

Tiden skulle komma när en man skulle göra ansträngning att faktiskt gå in i en smycken butik och om du är en man och du fruktar den dagen kommer en liten läsning att hjälpa dig att förstå de saker som juvelern kommer att förklara för dig en gång du är där. Detta gör att du kan ta in all information som du behöver veta innan du är där.

Du måste erkänna att när du kommer dit och du inte vet någonting, kommer juveleraren att förklara för dig allt du behöver veta, men kommer du verkligen att förstå allt? Det finns en stor chans att du inte kommer att göra det. Åtminstone när du har kunskap om de saker som kommer att diskuteras nedan kommer all information att rusa in.

De 4 C:na

Du måste veta att 4 Cs står för följande:

Colour (Färg)

Carat (Storlek)

Clarity (Klarhet)

Cut (Slipning)

Alla dessa kommer att diskuteras ytterligare nedan.

Färg

Du är medveten om att det finns olika färgade diamanter som är tillgängliga. Du kan välja den som du tycker passar bäst för din partner (eller passar dig bäst) men de bästa diamanterna är de som är färglösa. De som är färgade kostar faktiskt mycket mer, men om du vill ge något som är fint men stiligt, går det med färglösa diamanter det bästa alternativet.

Skalan för diamanternas färger är graderade och dessa är de betyg du måste känna till:

l Betyg S – Z: Dessa är ljusgula när de placeras mot ett vitt papper eller en bakgrund.

l Betyg N – R: Dessa är mycket ljusgula.

l Betyg K – M: Dessa är svaga gula diamanter.

l Betyg G – J: Dessa är nästan färglösa diamanter.

l Betyg D – F: Dessa anses vara den bästa klassen och anses färglösa.

Du måste komma ihåg att om du följer en budget, kan de som är i Grade G likna diamanterna i grad D. Utgifterna blir betydligt mindre om du väljer F över en D.

Slipning

Du måste komma ihåg att hur en diamant är skuren kommer att spela en stor roll på hur bra det skulle se ut på smycket du skulle placera på. Det finns några skärningar som gör att diamanterna bara kan glittra med precis rätt mängd ljus. Så länge diamanten kommer att klippas korrekt, så kommer det inte att bli ett problem. När du letar efter rätt juvelerare, välj en med en skärare som vet vad han gör. Det kommer att göra stor skillnad med hur diamanten ser ut.

När en diamant är välskuren kommer det att vara uppenbart med hur ljuset lyser på det. Det kommer att göra diamanten glitter och sken effektivt. Om diamanten skulle skäras felaktigt, kommer ljuset inte att kunna penetrera diamanten lika mycket. I sin tur ser diamanten ut mindre än vad den egentligen är. Ljusen kommer inte att kunna göra det ser levande ut.

Om du har problem med att kontrollera om diamanten är skuren bra, lita på dina ögon. Ser diamanten sparkly nog för dig? Om ja, då är diamanten troligen välskuren. Om det inte skiner så mycket, kan det ha skurits för djupt eller för grunt.

Klarhet

Om du inte förstår vad tydlighet är, kan du jämföra det med människors hud. Ju tydligare en diamant är, ju mindre sannolikt är det att få fläckar. Om det inte har många fläckar så blir dess betyg högre. Här är de betyg du borde vara bekanta med:

l 11 – 13: Fläckarna i denna diamant ses omedelbart när man tittar på det. Du kan till och med tvivla på att diamanten är riktig när du ser den.

l SI1 – SI2: Fläckarna kommer att uppenbaras under förstoring men inte så mycket när man tittar på det med blotta ögat.

l VS1 – VS2: Fläckarna är inte så tydliga om de inte förstoras men det är fortfarande svårt att se.

l VVS1 – VVS2: Även om du har blivit utbildad för att leta efter fläckarna kommer det fortfarande att bli svårare att se under förstoring men kommer fortfarande att finnas där.

l FL – IF: Dessa står för “Flawless” eller “Internal Flawless.” Dessa är de stenar som du kan förvänta dig att vara mycket dyra.

Karat

Karat hänvisar till diamantens vikt. Det finns många människor som antar att ju högre karat är desto bättre. Detta är inte alltid sant.

Det finns några män (och även kvinnor) som antar att de vet allt. De skulle välja den tyngsta karat som deras pengar kan köpa oavsett diamantens klarhet, färg och skära. De skulle normalt sluta med något som är tungt och stort men om man jämför med en liten och klar diamant, kan den diamant som är tung kanske inte vara lika snygg som den lilla, orörda och färglösa diamanten.